Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

H πρώτη απόδειξη ότι η Γη έχει ένα φυσικό θερμοστάτη


Νέα δεδομένα παρέχουν την πρώτη απόδειξη ότι η Γη έχει ένα φυσικό θερμοστάτη που επιτρέπει στον πλανήτη να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή.
Η εργασία αυτή παρουσιάστηκε  στο συνέδριο Goldschmidt στο Παρίσι, και μόλις δημοσιεύθηκε. Η ιδέα ενός φυσικού θερμοστάτη προτάθηκε για πρώτη φορά το 1981, αλλά μέχρι τώρα κανείς δεν ήταν σε θέση να παράσχει δεδομένα για να δείξει ότι η ανάκτηση από τις ζεστές και κρύες διακυμάνσεις ...
της θερμοκρασίας συσχετίστηκαν με ειδικό μηχανισμό.
Τώρα μια ομάδα Βρετανών επιστημόνων έχει δείξει ότι η ανάκαμψη από τα παγκόσμια γεγονότα ψύξης συνδέεται με αλλαγές στο ρυθμό διάβρωσης των πετρωμάτων, η οποία είναι ο κύριος μηχανισμός για την απομάκρυνση CO2 από την ατμόσφαιρα.
Με την αποσάθρωση, οι βράχοι διαλύονται από τη βροχή και το νερό των ποταμών. Η διαδικασία αφαιρεί CO 2 από την ατμόσφαιρα, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρεται στις θάλασσες από τους ποταμούς για να κλειδωθεί σε πετρώματα πλούσια σε άνθρακα όπως είναι ο ασβεστόλιθος.
Περισσότερη  αποσάθρωση, τόσο περισσότερο CO2 αφαιρείται από την ατμόσφαιρα.Η ομάδα είχε προηγουμένως βρει ενδείξεις που υποστηρίζουν το ρόλο της διάβρωσης στην ψύξη της Γης σε περιόδους υψηλής θερμοκρασίας.
Αυτή η τρέχουσα εργασία επιβεβαιώνει ότι η επιβράδυνση της αποσάθρωσης λαμβάνει χώρα σε ψυχρές περιόδους, και έτσι υποστηρίζει την έννοια του «θερμοστάτη της Γης».
phys.org/news/geodifhs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη σταματάς. Δεν είναι το μαύρο πρόβατο διαφορετικό, τα άλλα είναι όλα ίδια…

ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΣΑΙ. Υπάρχει λόγος που είσαι διαφορετικός. Ένα σχολείο είναι η Ζωή. Δε χρειάζεται να «μένεις στην ίδια τάξη», από...