Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Με ποιο είδος καρκίνου συνδέεται η έλλειψη της βιταμίνης D


Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να αποτελούν σημαντικό δείκτη για πιο επιθετικής μορφής καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστήμιο Northwestern.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο διαδεδομένος καρκίνος μεταξύ των ανδρών. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενες έρευνες που είχαν βρει ότι ασθενείς με έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης στο αίμα τους, είχαν ...
μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν πιο επιθετικούς καρκινικούς όγκους. Αλλά η νέα μελέτη κατάφερε να δείξει μια άμεση συσχέτιση με βάση το πότε ένας ασθενής έχει κάνει σχετικές εξετάσεις.
Τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό είναι ήδη γνωστό ότι αποτελούν ένα βιολογικό δείκτη για την πυκνότητα των οστών και ότι κάνουν διάφορες άλλες ασθένειες πιο επιθετικές. Έτσι, οι συγγραφείς της έρευνας σχολίασαν ότι υπό αυτή την έννοια τα αποτελέσματα της δουλειάς τους δεν αποτελούν έκπληξη με επιστημονικούς όρους.
Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας θα μπορούσαν να ρίξουν φως στις διαφορές στα ποσοστά που παρουσιάζει ο καρκίνος του προστάτη και της επιθετικότητας που αυτός εμφανίζει, ειδικά σε άνδρες με πιο σκούρα απόχρωση επιδερμίδας, οι οποίοι, σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη, είναι ακόμα και 150% πιο πιθανό να έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D σε σύγκριση με τους λευκούς άνδρες.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα του ανθρώπου παράγει με φυσικό τρόπο βιταμίνη, όταν εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία. Οι άνθρωποι με πιο σκούρο τόνο δέρματος έχουν αυξημένα επίπεδα μελανίνης και απορροφά το σώμα τους μικρότερα ποσοστά ηλιακής ακτινοβολίας (γι’ αυτό, άλλωστε και έχουν μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος).
“Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να προβλέψει τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη ως ένα βιοδείκτη”, ανέφερε ο δρ Adam Murphy, επίκουρος καθηγητής Ουρολογίας στο πανεπιστήμιο Northwestern.
Για τις ανάγκες της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Oncology, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 190 ανδρών που είχαν κάνει επέμβαση αφαίρεσης καρκινικών όγκων στον προστάτη μεταξύ 2009 και 2014.
Μεταξύ των συμμετεχόντων, οι ερευνητές ανέφεραν ότι το 45,8 % είχε πιο επιθετικό καρκίνο του προστάτη, με ένα σημαντικό μέρος αυτών να έχει επίσης ανεπάρκεια βιταμίνης D, η οποία είχε διαγνωστεί προτού υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.
iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη σταματάς. Δεν είναι το μαύρο πρόβατο διαφορετικό, τα άλλα είναι όλα ίδια…

ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΣΑΙ. Υπάρχει λόγος που είσαι διαφορετικός. Ένα σχολείο είναι η Ζωή. Δε χρειάζεται να «μένεις στην ίδια τάξη», από...