Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη και γνωστή εταιρεία θησαύρισε σε βάρος του δημοσίου


Συνεχίζεται το «σαφάρι» της Οικονομικής Αστυνομίας κατά επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν. Στη Θεσσαλονίκη, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, εντόπισαν εταιρεία η οποία φαίνεται ότι απέκρυψε φορολογητέα ύλη, το ύψος της οποίας υπερβαίνει τα 2,1 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, στο πλαίσιο του ελέγχου ελήφθησαν λογιστικά αρχεία και στοιχεία της εταιρείας για τα έτη 2011-2014, από τα οποία προέκυψε η απόκρυψη της φορολογητέας ύλης. Για τις παραπάνω ...
παραβάσεις αναμένεται να ενημερωθεί η αρμόδια ΔΟΥ για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων και τον περαιτέρω έλεγχο, ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα.Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, το ΦΠΑ που αντιστοιχεί στο παραπάνω ποσό και δεν αποδόθηκε, ανέρχεται σε 124.000 ευρώ. Κατά πληροφορίες, πρόκειται για εταιρεία που ειδικεύεται στις απολυμάνσεις – απεντομώσεις, ενώ για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του νόμιμου εκπροσώπου της επίμαχης επιχείρησης.
Έλεγχοι και στοιχεία για τη φοροδιαφυγή
Τα κοσμοπολίτικα νησιά με μεγάλο τουρισμό και συγκεκριμένα η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ζάκυνθος και η Κέρκυρα, καθώς και άλλες περιοχές της Ελλάδας, μπήκαν στο στόχαστρο της Οικονομικής Υπηρεσίας, από τους ελέγχους της οποίας προέκυψε ότι πάνω από το 50% των ελεγθέντων είναι παραβάτες, (σε κάποιες περιπτώσεις ήταν το 100%), ενώ προτάθηκε και το κλείσιμο κάποιων επιχειρήσεων για ένα διάστημα. Μάλιστα, στην Ζάκυθο έχουν ληφθεί και δείγματα για ποτά «μπόμπες» και αναμένονται τα αποτελέσματα προκειμένου να υποβλήθούν κυρώσεις, όπου προκύψει παρανομία.
Ειδικότερα, τον τελευταίο μήνα, (17 Ιουνίου έως 16 Ιουλίου), η Οικονομική Αστυνομία πραγματοποίησε ελέγχους σε συνολικά 119 επιχειρήσεις για την τήρηση της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, σε Ζάκυνθο, Μύκονο, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Αργολίδα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Πιερία. Από τους 119 ελέγχους διαπιστώθηκαν συνολικά 80 παραβάσεις της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, για τις οποίες ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες, ΔΟΥ, προκειμένου να επιβάλουν τις προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις. Αναλυτικά τα αποτελέσματα των ελέγχων:
Στη Ζάκυνθο, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 45 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν 27 παραβάσεις, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεσμεύτηκαν φιάλες αλκοολούχων ποτών για να ελεγχθεί η νομιμότητα διακίνησής τους στη χώρα μας.
Στη Μύκονο, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 14 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν εννέα παραβάσεις.
Στη Σαντορίνη, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε έξι επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν πέντε παραβάσεις.
Στην Κέρκυρα, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε εννέα επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν έξι παραβάσεις.
Στην ευρύτερη περιοχή του νομού Αργολίδας διενεργήθηκαν 10 έλεγχοι σε επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε τρεις από αυτές.
Στον Νομό Θεσσαλονίκης ελέγχθησαν 20 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν 19 παραβάσεις της ασφαλιστικής και φορολογικής νομοθεσίας.
Στον νομό Χαλκιδικής ελέγχθησαν 10 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν έξι παραβάσεις.
Στον νομό Πιερίας ελέγχθησαν πέντε επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν παραβάσεις της ασφαλιστικής και φορολογικής νομοθεσίας σε όλες.

Σε εξέλιξη το κυνήγι για έκδοση αποδείξεων στην Κεντρική Ελλάδα
Σε 24ωρη βάση έχει οργανωθεί το κυνήγι της παραβατικότητας για τη μη έκδοση των αποδείξεων στη Στερεά Ελλάδα. Οι τουριστικές περιοχές της Εύβοιας της Φθιώτιδας αλλά και της Φωκίδας δέχονται σχεδόν καθημερινά ελέγχους από εφοριακούς οι οποίοι βρίσκονται συνεχώς στο δρόμο. «Tο τελευταίο διάστημα έγιναν 40 έλεγχοι σε καταστήματα στην περιοχή και σε 14 από αυτά εντο πίστηκαν παραβάσεις» υπογραμμίζει ο διευθυντής της ΔΟΥ Λαμίας Γιώργος Μαλιάγκας. Σύμφωνα με τον κ. Μαλιάγκα, συνεργεία της εφορίας από τη Λαμία εκτός της περιοχής συμμετέχουν σε ελέγχους σε ολόκληρη σχεδόν τη Θεσσαλία και τις Σποράδες.
Αποτέλεσμα των ελέγχων είναι να μπει 48ωρες λουκέτο σε 7 καταστήματα όπου εντοπίστηκε πληθώρα από παραβάσεις και άλλα 7 καταστήματα έκλεισαν για περισσότερες μέρες. «Εμείς ζητάμε τους ελέγχους γιατί με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει μία εξυγίανση στην αγορά» υπογραμμίζει ο πρόεδρος των επισιτιστικών επαγγελμάτων Κώστας Καραγιώργος τονίζοντας συγχρόνως ότι «το πρόβλημα μας δεν είναι οι έλεγχοι αλλά είναι υπέρ φορολόγηση» υπενθυμίζοντας ότι «λόγω του ότι υπάρχει υψηλή φορολογία και υψηλός Φ.Π.Α. αυτό δημιουργεί κίνητρα στους ευκαιριακούς του κλάδου για να μην εκδίδουν αποδείξεις».
Όπως σημειώνουν εφοριακοί που στελεχώνουν τα κλιμάκια των ελέγχων, σε τουριστικές περιοχές έχουν αναπτυχθεί διάφορες εφαρμογές και υπάρχει ειδοποίηση μεταξύ των επαγγελματιών γεγονός το οποίο σημαίνει ότι από κει και μετά δεν μπορούμε να συλλάβουμε το σύνολο της παραβατικότητας. Συμπληρώνουν ότι «ο λόγος αυτός επιβάλλει την ανάγκη να αυξηθούν οι έλεγχοι από πολλαπλά συνεργεία και σε ακανόνιστες χρονικές περιόδους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη σταματάς. Δεν είναι το μαύρο πρόβατο διαφορετικό, τα άλλα είναι όλα ίδια…

ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΣΑΙ. Υπάρχει λόγος που είσαι διαφορετικός. Ένα σχολείο είναι η Ζωή. Δε χρειάζεται να «μένεις στην ίδια τάξη», από...