Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Καλοκαίρι και υγεία ματιών: Τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε γυαλιά ηλίου

γυαλιά ηλίου
Τα γυαλιά ηλίου είναι κάτι πολύ παραπάνω από... αξεσουάρ για την εμφάνισή σας το καλοκαίρι. Είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για την προστασία των ματιών και των ευαίσθητων ιστών κοντά και γύρω από αυτά από τον ήλιο.
Ακριβώς όπως η υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία (UV) μπορεί να βλάψει το δέρμα σας, έτσι ακριβώς μπορεί να βλάψει και τον φακό και τον κερατοειδή χιτώνα των ματιών σας.
Η ακτινοβολία UV αυξάνει τις πιθανότητες να πάθετε ...
καταρράκτη και να έχετε μειωμένη όραση. Έχει επίσης συνδεθεί με την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μια θεραπεύσιμη, αλλά ανίατη νόσο του αμφιβληστροειδούς.
Το φως του ήλιου που ανακλάται σε επιφάνειες, όπως το χιόνι, το νερό, η άμμος, ή το πεζοδρόμιο, μπορεί να είναι επίσης επικίνδυνη, αφού προκαλεί “φωτοκερατίτιδα” (ηλιακό έγκαυμα του κερατοειδούς που εμφανίζεται συχνά στους επαγγελματίες σκιέρ στο χιόνι).
Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να αναλογίζεστε πάντα τα ακόλουθα, όταν επιλέγετε γυαλιά ηλίου:
Ψάξτε για γυαλιά με πλήρη προστασία από την ακτινοβολία UVA και UVB.
Επιλέξτε γυαλιά ηλίου που παρέχουν πλήρη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Ψάξτε για μια ετικέτα ή ένα αυτοκόλλητο που να λέει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:
  • Οι φακοί μπλοκάρουν το 99% ή το 100% της UVB και UVA
  • Οι φακοί πληρούν το πρωτόκολλο ANSI Z80.3
  • Προστασία UV 400. (αυτά τα γυαλιά μπλοκάρουν τις ακτίνες φωτός με μήκος κύματος έως 400 νανόμετρα, πράγμα που σημαίνει ότι τα μάτια σας είναι προστατευμένα και από τις πιο λεπτές ακτίνες UV)
Επιλέξτε την σωστή σκίαση
Η επικάλυψη που εμποδίζει την υπεριώδη ακτινοβολία είναι διαφανής. Αυτό σημαίνει ότι ένας πιο σκούρος φακός δεν είναι αναγκαστικά πιο αποτελεσματικός από ό,τι ένας πιο ανοιχτός. Αλλά η απόχρωση παίζει σημαντικό ρόλο στην αντίληψη των χρωμάτων.
Οι κίτρινοι ή κοκκινωποί φακοί μπορεί να κάνουν δύσκολο να διακρίνετε τις αλλαγές σε φωτεινούς σηματοδότες. Οι γκρι, πράσινοι και καφέ φακοί ελαχιστοποιούν τις στρεβλώσεις στα χρώματα και είναι η καλύτερη επιλογή, όταν οδηγείτε.
Επιλέγουν πολωμένους φακούς (polarized lenses) εφόσον περνάτε πολύ χρόνο στην θάλασσα
Οι πολωμένοι φακοί μειώνουν τις αντανακλάσεις φιλτράροντας το φως του ήλιου που αναπηδά από επιφάνειες όπως το νερό ή το πεζοδρόμιο. Είναι μια καλή επιλογή για όσους περνούν χρόνο στην θάλασσα (σκάφος, σκι, ψάρεμα κλπ). Επίσης μειώνουν την αντανάκλαση από άλλες επίπεδες και λείες επιφάνειες, όπως το οδόστρωμα και οι λαμαρίνες των αυτοκινήτων.
Το μειονέκτημά τους είναι ότι θα σας είναι δύσκολο πιο να διαβάσετε την οθόνη του κινητού σας τηλεφώνου, ή άλλη οθόνη υγρών κρυστάλλων.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η πόλωση δεν έχει τίποτα να κάνει με την προστασία UV. Έτσι, ελέγξτε την ετικέτα για να βεβαιωθείτε ότι τα γυαλιά ηλίου παρέχουν και πλήρη φιλτράρισμα από την ακτινοβολία UV.
Το μέγεθος μετράει!
Τα γυαλιά ηλίου που “τυλίγουν” τα μάτια, σας προσφέρουν την ευρύτερη προστασία από την ακτινοβολία UV, επειδή μπλοκάρουν περισσότερο φως από όλες τις πλευρές. Τα γυαλιά που φτάνουν τουλάχιστον μέχρι τα ζυγωματικά σας είναι μια καλή επιλογή.
Και η καλή εφαρμογή στο πρόσωπό σας μετράει επίσης!
Ο σκελετός των γυαλιών ηλίου θα πρέπει να προσαρμόζεται άνετα στη μύτη και τα αυτιά σας. Για να αποφύγετε το φως να περάσει από ψηλά, επιλέξτε ένα ζευγάρι γυαλιών που να κάθεται καλά στο πρόσωπό σας γύρω από την περιοχή των φρυδιών, αλλά όχι τόσο κοντά ώστε βλεφαρίδες σας να χτυπούν τους φακούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη σταματάς. Δεν είναι το μαύρο πρόβατο διαφορετικό, τα άλλα είναι όλα ίδια…

ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΣΑΙ. Υπάρχει λόγος που είσαι διαφορετικός. Ένα σχολείο είναι η Ζωή. Δε χρειάζεται να «μένεις στην ίδια τάξη», από...