Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Τα λάθη που κάνετε και αυξάνουν τη θερμοκρασία του σπιτιού


Αναμένοντας το δεύτερο κύμα καλοκαιρινού καύσωνα, έχουμε μερικές συνήθειες που πρέπει να αποφύγετε αν θέλετε «να τη βγάλετε δροσερή».
Σας έχει τύχει ποτέ να κάνετε μπάνιο για να δροσιστείτε, αλλά με το που στεγνώσετε, να αισθάνεστε πάλι ιδρωμένη; Ναι είναι ανυπόφορη αυτή η αίσθηση και η αλήθεια είναι ότι σε κανέναν δεν αρέσει να ζεσταίνεται και να κολλάει από τον ιδρώτα.
Τις πολύ ζεστές ημέρες (όπως αυτές που διανύουμε), ...
συνήθως, τα κλιματιστικά δουλεύουν υπερωρίες. Αν όμως δεν είστε φαν ή κάτοχος air condition τι γίνεται; Και πως γίνεται να μην επιστρέφετε σε ένα σπίτι που δίνει την αίσθηση θερμοκηπίου όταν εισέρχεστε μέσα σε αυτό;
Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να προστατέψετε το εσωτερικό του σπιτιού σας από τη ζέστη επιτρέποντας του να έχει μια -αν όχι δροσερή, τότε- υποφερτή θερμοκρασία. Πώς; Αποφεύγοντας λάθη όπως τα παρακάτω.
1. Φεύγετε από το σπίτι αφήνοντας τα παντζούρια ανεβασμένα
Κάποια στιγμή θα μεσημεριάσει και όσο εσείς θα είστε στη δουλειά (λογικά παρέα με το air condition) o ήλιος θα λούζει το σπίτι σας με φως και, παράλληλα, θα το μετατρέπει σε σάουνα ανεβάζοντας την εσωτερική του θερμοκρασία. Γι΄ αυτό ποτέ μη φεύγετε από το σπίτι χωρίς πρώτα να έχετε κατεβάσει τα παντζούρια.
2. Κάνετε τις δουλειές του σπιτιού το μεσημέρι
Μαγείρεμα, πλύσιμο πιάτων και ρούχων, σκούπισμα με χρήση ηλεκτρικής σκούπας πρέπει να γίνονται μετά τη δύση του ήλιου. Αυτό γιατί συσκευές όπως η κουζίνα, το πλυντήριο εκπέμπουν θερμότητα.
Αν δεν μπορείτε να τις αποφύγετε, χρησιμοποιήστε το φούρνο μικροκυμάτων για να ζεστάνετε ή να φτιάξετε ένα γρήγορο γεύμα, ή, ακόμα καλύτερα, τον πολυμάγειρα.

3. Δεν αλλάζετε ύψος στις τέντες
Ναι πολύ σωστά κάνετε και τις έχετε κατεβασμένες τις μεσημεριανές ώρες και ειδικά στα δωμάτια που τα «χτυπάει» ο ήλιος. Το απόγευμα όμως χρειάζεται να τις ανεβάσετε ώστε να αφήσετε τον άερα να μπει και να δροσίσει το σπίτι σας.

4. Δεν αερίζετε το σπίτι
Όπως και με τις τέντες, το σωστό είναι οι μπαλκονόπορτες να μένουν να μένουν κλειστές τις ώρες που ο ήλιος είναι πιο ζεστός γιατί τέτοιος θα είναι και ο αέρας που θα περάσει μέσα. Τις πρώτες πρωινές ή τις βραδινές ώρες όμως, μην ξεχνάτε να τις ανοίγετε για να αφήνετε τον πιο δροσερό αέρα να περνά. Ύστερα πάλι μπορείτε να τις κλείνετε για να «φυλακίσετε» τη δροσιά.

5. Δεν βγάζετε τις ηλεκτρικές συσκευές από την πρίζα
Κακώς. Πριν φύγετε από το σπίτι ή πριν κοιμηθείτε, αποσυνδέστε την τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Εκτός του ότι έτσι εξοικονομείτε ενέργεια και χρήματα, αφήνετε το χώρο να «αναπνέει» καλύτερα και να διατηρείται πιο δροσερός. Tο ίδιο πρέπει να κάνετε και με τα φώτα!

6. Πλένετε τα πιάτα με καυτό νερό
Λάθος. Οι υδρατμοί που παράγονται αυξάνουν την υγρασία και, φυσικά, τη ζέστη.

bovary.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη σταματάς. Δεν είναι το μαύρο πρόβατο διαφορετικό, τα άλλα είναι όλα ίδια…

ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΣΑΙ. Υπάρχει λόγος που είσαι διαφορετικός. Ένα σχολείο είναι η Ζωή. Δε χρειάζεται να «μένεις στην ίδια τάξη», από...