Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

8 πράγματα που δεν πρέπει να υπάρχουν στο βιογραφικό μας



Τι δεν πρέπει να περιλαμβάνει ένα βιογραφικό σημείωμα; Εδώ, λοιπόν, υπάρχει λίστα με τα στοιχεία, τις πληροφορίες και κυρίως τα αχρείαστα δεδομένα που λόγω κεκτημένης ταχύτητας, σχολαστικότητας ή άγνοιας προσθέτει κανείς στο βιογραφικό του και αντί να το ενισχύει, τελικώς το αποδυναμώνει. Ή, στη χειρότερη περίπτωση, το κάνει να μοιάζει αστείο. Να μερικά από αυτά τα λάθη ή τα "δεν" του βιογραφικού.

2. Δεν διατηρούμε το e-mail των φοιτητικών μας χρόνων. Το erotevmenosmazisou2011@mail.com είναι πολύ καλό για τα χρόνια στη σχολή και την επαφή με τους συμφοιτητές, όχι ...όμως και για να επικοινωνήσει μαζί μας ο υπεύθυνος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας, από την οποία διεκδικούμε θέση εργασίας. Για το βιογραφικό φτιάχνουμε μία νέα, αυστηρά επαγγελματική διεύθυνση email.1. Δεν αναφέρουμε τις δουλειές που κάναμε στο γυμνάσιο ή το λύκειο για παράδειγμα. Αν η περιγραφή της θέσης εργασίας δεν είναι για καφετέρια, δεν αναφέρουμε ότι εργαζόμασταν 3 χρόνια στη συνοικιακή καντίνα ή στο πλησιέστερο καφενείο. Αν δεν ζητούν σερβιτόρους, η αναφορά είναι αχρείαστη.

3. Δεν το στέλνουμε χωρίς να ελέγξουμε ορθογραφικά, γραμματικά και συντακτικά λάθη. Για ευνόητους λόγους.
4. Δεν επισυνάπτουμε φωτογραφία με ελαφριά περιβολή ή duckface. Αρκετές επιχειρήσεις ζητούν φωτογραφία, αλλά όχι για να βεβαιωθούν για τα προσόντα της εξωτερικής μας εμφάνισης. Οπότε στέλνουμε το βιογραφικό μας με μία πρόσφατη φωτογραφία, όσο το δυνατόν πιο clean cut και με ένα ήρεμο χαμόγελο.
5. Μία σελίδα είναι αρκετή. Κανείς δεν διαβάζει τα βιογραφικά 5 σελίδων. Κι αν τα διαβάζει, η επόμενη κίνηση του είναι να τα αφήσει και να περάσει σ' εκείνα με τη μεγαλύτερη σαφήνεια και αμεσότητα. Μία σελίδα είναι αρκετή για έναν άνθρωπο που δεν έχει ξεπεράσει το 30ο έτος της ηλικίας του. Όλα τα άλλα είναι υπερβολές και (ίσως και) ψεύδη.
6. Δεν πλατειάζουμε στην περιγραφή της προϋπηρεσίας. Αν ήμασταν πωλητές, γράφουμε «πωλητές». Όχι «υπεύθυνος/-η για την εύρυθμη λειτουργία του καταστήματος». Δεν ωφελεί η ωραιοποίηση ούτε η μεγαλομανία.
7. Δεν παραθέτουμε ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες. Το θρήσκευμα, οι πολιτικές πεποιθήσεις και τα συναφή δεν χρειάζονται. Μετά βίας συμπληρώνουμε την οικογενειακή κατάσταση κι αυτό για λόγους διαδικαστικούς. Όλα τα υπόλοιπα δεν αφορούν κανέναν. Ακόμη κι αν ζητούν να μάθουν για τα χόμπι μας, οι απαντήσεις ας είναι μονολεκτικές ή έστω σύντομες.
8. (Και εννοείται) δεν λέμε ψέματα. Στην ανάγκη μας να κερδίσουμε μια θέση εργασίας, δεν ισχυριζόμαστε ότι γνωρίζουμε πράγματα απολύτως άγνωστα σ' εμάς. Ναι μεν κάνουν το βιογραφικό μας πιο εντυπωσιακό, αλλά κάποια στιγμή, κάποιος θα θυμηθεί ότι έχουμε (;) μία γνώση που μπορεί να χρειάζεται σε ένα δεδομένο χρονικό σημείο. Και πολύ απλά θα ντροπιαστούμε.

Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη σταματάς. Δεν είναι το μαύρο πρόβατο διαφορετικό, τα άλλα είναι όλα ίδια…

ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΣΑΙ. Υπάρχει λόγος που είσαι διαφορετικός. Ένα σχολείο είναι η Ζωή. Δε χρειάζεται να «μένεις στην ίδια τάξη», από...