Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Νόστιμη συνταγή για κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά και σάλτσα αυγολέμονο


Τα υπαίθρια λαχανικά είναι άφθονα επιτέλους. Επιτέλους έχουν γεύση τα κολοκύθια, τα αγγουράκια, οι μελιτζάνες, οι μπάμιες και τα φασολάκια. Το «κάθε πράμα στον καιρό του» διασφαλίζει πιο υγιεινά τρόφιμα, με λιγότερα φυτοφάρμακα, πιο νόστιμα, και πιο οικονομικά. Η εποχικότητα των υλικών είναι βασική αρχή για τους οπαδούς της υγιεινής διατροφής.
Τα κολοκύθια, αν και υποτιμημένα, είναι από τα πιο νόστιμα λαχανικά του καλοκαιριού. Μπορούν να δώσουν δεκάδες διαφορετικά πιάτα ,από πολύ ελαφριά ως πικάντικα, και συνδυάζονται με πάρα πολλά υλικά και μυρωδικά παρόλο ...

 
που η γνωστή φράση τα θέλει μόνο με τη ρίγανη! Βραστά, τηγανητά, κολοκυθοκεφτέδες, κολοκυθομπούρεκο, κολοκυθόπιτες, με κρέας, με χοχλιούς, τουρλού, μουσακάς, σφουγγάτο, γεμιστά … Σε μισό λεπτό , χωρίς προσπάθεια, μου ήρθαν στο μυαλό έντεκα «κολοκυθένια» φαγάκια. Και είναι μόνο από τη γκάμα των παραδοσιακών…
Το πρώτο κολοκυθο-φαγητό που έφτιαξα φέτος (τα βραστά τα θεωρώ σαλάτα…) είναι τα γεμιστά κολοκυθάκια με (ή χωρίς) σάλτσα αυγολέμονο. Ο μοναδικός κόπος αυτού του φαγητού είναι το άδειασμα των κολοκυθιών. Αν όμως έχουμε το κατάλληλο εργαλείο και πάρουμε και το «κολάι» κι αυτό γίνεται πολύ γρήγορα…
Υλικά:
10 κολοκύθια μέτρια (ή λιγότερα μεγάλα που τα κόβουμε στα δύο)
300 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ κούπα άνηθο
2 κουταλιές αβάρσαμο (δυόσμο) ψιλοκομμένο
½ κούπα ρύζι (καρολίνα ή νυχάκι)
¾ – 1 κούπα λάδι (το μισό στο μίγμα της γέμισης, το μισό στο ταψί)
Αλάτι
Πιπέρι
Για τη σάλτσα  αυγολέμονο:
1-2 αυγά
3 κουταλάκια κορν φλάουρ (μπορούμε να βάλουμε και 2 αν τη θέλουμε πιο ρευστή)
Το χυμό δύο λεμονιών
Επί το έργον:
Πλένουμε τα κολοκυθάκια .Όσα είναι πολύ μεγάλα τα κόβουμε στα δύο. Από τη μια μεριά  κόβουμε μια μικρή φετούλα για σκέπασμα και τα ανοίγουμε προσεκτικά χωρίς να τα τρυπήσουμε. Τα κρητικά κολοκυθάκια, ακόμη και μεγάλου μεγέθους, είναι πολύ τρυφερά και δεν χρειάζεται να ξύσουμε τη φλούδα τους.
Κρατάμε το υλικό που βγάζουμε από το εσωτερικό τους. Αναμειγνύουμε τον κιμά με τα κρεμμύδια (ψιλοκομμένα τα πράσινα,  τριμμένο στον τρίφτη της ντομάτας το ξερό). Προσθέτουμε τον μαϊντανό τον άνηθο και το δυόσμο, το μισό λάδι , 1 κούπα από την «ψίχα» των κολοκυθιών κομμένη σε μικρά καρεδάκια , το αλατοπίπερο . Ζυμώνουμε καλά το μείγμα να αναμειχθούν οι μυρωδιές και οι γεύσεις…
Γεμίζουμε τα κολοκύθια και τα αραδιάζουμε σε ταψάκι κατάλληλου μεγέθους. Προσθέτουμε 1,5 κούπα νερό και το υπόλοιπο λάδι , σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί και τα βάζουμε στο φούρνο . Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς, στην πρώτη σχάρα από το κάτω επίπεδο του φούρνου, για μια ώρα περίπου.
Τα ξεσκεπάζουμε, αδειάζουμε προσεκτικά το ζουμί του ταψιού σε ένα μπολ και τα ξαναβάζουμε ξεσκέπαστα στο φούρνο για μισή ώρα περίπου ακόμη.
Για να φτιάξουμε τη σάλτσα αυγολέμονο:
Μετράμε το ζωμό που πήραμε από το ταψί και συμπληρώνουμε με νερό ώστε να έχουμε 2 κούπες . Το βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσει.Πιθανόν να χρειάζεται λίγο αλατάκι. Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε μισή κούπα κρύο  νερό , και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας. Μόλις αρχίσει να πήζει , αποσύρουμε από τη μάτι την κατσαρόλα για να μην πιάσει. Χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού λίγο λίγο. Προσθέτουμε λίγο από το καυτό μείγμα στο μείγμα των αυγών χτυπώντας τα .Αδειάζουμε τα αυγά στην κατσαρόλα, και την ξαναβάζουμε να πάρει μια βράση ανακατεύοντας.
Σερβίρουμε τα κολοκυθάκια , βάζοντας σε κάθε πιάτο όση σάλτσα θέλουμε. Την υπόλοιπη την βάζουμε σε μπολ για όποιον θέλει να συμπληρώσει.
Παρατηρήσεις:
1) Τα κολοκυθάκια βγάζουν πολύ ζουμί και δεν χρειάζεται παραπάνω νερό. Παρ’ όλα αυτά, μπορούμε να είναι λίγο να συμπληρώσουμε και ενδιάμεσα λίγο, κατά προτίμηση ζεστό για να μη σταματήσει ο βρασμός.
2) Αν ο ζωμός από το ταψί είναι πολύ λίγος και συμπληρώσουμε αρκετό νερό, μπορούμε για να νοστιμίσει να χρησιμοποιήσουμε κύβο λαχανικών κατά προτίμηση βιολογικό.
3) Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε αυγολέμονο (είναι πολύ νόστιμα και σκέτα) θα βάλουμε λιγότερο νερό στο (μισή κούπα) και αν χρειαστεί θα προσθέσουμε κι άλλο.
4) Δεν πετάμε την υπόλοιπη «ψίχα» των κολοκυθιών. Έπεται συνταγή
πηγή:cretangastronomy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη σταματάς. Δεν είναι το μαύρο πρόβατο διαφορετικό, τα άλλα είναι όλα ίδια…

ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΣΑΙ. Υπάρχει λόγος που είσαι διαφορετικός. Ένα σχολείο είναι η Ζωή. Δε χρειάζεται να «μένεις στην ίδια τάξη», από...