Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Συνταγή για γλυκιά ριζόπιτα



Μια συνταγή από τη Θεσσαλία



Προετοιμασία 15 λεπτά
Μαγείρεμα 45 λεπτά
Υλικά για 8 άτομα
Υλικά

-1 πακέτο φύλλο χωριάτικο
-3/4 φλ. ρύζι καρολίνα
-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο...
-2 φλιτζάνια νερό
-1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
-1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
-½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο σκόνη
-ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Για το σιρόπι
-½ φλιτζάνι ζάχαρη
-4 κουτ. σούπας μέλι
-½ λεμόνι (τον χυμό και τη φλούδα του)
-1½ φλιτζάνι νερό
-1 ξυλαράκι κανέλα

Eκτέλεση
Μουλιάζουμε το ρύζι σε χλιαρό νερό για 10 λεπτά. Το σουρώνουμε. Ζεσταίνουμε τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε κατσαρολάκι και σοτάρουμε το ρύζι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του. Προσθέτουμε τις σταφίδες για να φουσκώσουν με τη θερμοκρασία του ρυζιού. Μόλις κρυώσει, ρίχνουμε το γαρίφαλο και τα καρύδια. Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε κάτω τα μισά φύλλα (3) λαδωμένα. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα άλλα 3 φύλλα λαδωμένα. Τη χαράζουμε και την ψήνουμε στους 180°C σε ζεστό φούρνο μέχρι να ροδίσει η πίτα, για περίπου 45 λεπτά. Όση ώρα ψήνεται, βράζουμε τα υλικά του σιροπιού για 8 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει το νερό. Πετάμε τη φλούδα του λεμονιού και την κανέλα. Μόλις βγάλουμε την πίτα από τον φούρνο, τη βρέχουμε προσεκτικά με το σιρόπι ώστε να πάει παντού.
Σημ.: Αυτήν την πίτα τη σερβίρουν κατά την έξοδο μετά το μυστήριο, στην αυλή της εκκλησίας, ως επιδόρπιο, αλλά υπάρχει και στο σπίτι όλες τις γιορτινές μέρες ως κέρασμα σε όσους περνούν για να αφήσουν τα δώρα ή τις ευχές τους.
Από το thecookbook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη σταματάς. Δεν είναι το μαύρο πρόβατο διαφορετικό, τα άλλα είναι όλα ίδια…

ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΣΑΙ. Υπάρχει λόγος που είσαι διαφορετικός. Ένα σχολείο είναι η Ζωή. Δε χρειάζεται να «μένεις στην ίδια τάξη», από...