Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Μεγάλη Πέμπτη: Το έθιμο να βάφουμε τα αυγά κόκκινα


Γνωρίζετε τι συμβολίζει το χρώμα και γιατί τα τσουγκρίζουμε την Κυριακή του Πάσχα;
Σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη είναι η μέρα που βάφουμε τα πασχαλινά αυγά κόκκινα. Ξέρετε τι συμβολίζει το βάψιμο των αυγών και γιατί τα τσουγρκίζουμε την Κυριακή του Πάσχα;
Τα πασχαλινά αυγά είναι μέρος των Πασχαλινών εθίμων. Βάφονται παραδοσιακά τη Μεγάλη Πέμπτη και ...
αρχίζουν να καταναλώνονται την Κυριακή του Πάσχα, αναφέρει το newsit.gr.
Γιατί βάφονται κόκκινα
Τα αυγά βάφονται κόκκινα όπως το αίμα του Χριστού ενώ συμβολίζουν τον κλειστό τάφο του. Σήμερα κυκλοφορούν ειδικές βαφές που δίνουν έντονα χρώματα. Εκτός απο τις βαφές αυτές υπάρχουν και παραδοσιακοί τρόποι βαψίματος όπως με ξερά φύλλα κρεμμυδιού με τα οποία τα αυγά παίρνουν ένα ελαφρύ κεραμιδί χρώμα.
Τι συμβολίζει το τσούγκρισμα

Μέρος του εθίμου των πασχαλινών αυγών είναι και το τσούγκρισμα. Πριν από την κατανάλωσή τους, ιδιαίτερα στο πασχαλινό τραπέζι, ο καθένας διαλέγει το δικό του αυγό και το τσουγκρίζει με αυτό άλλου. Όποιος έχει το αυγό που δεν έσπασε, το τσουγκρίζει στη συνέχεια με το αυγό τρίτου και ούτω καθεξής μέχρι να αναδειχθεί αυτός που έχει το πιο ισχυρό αυγό.Το καθιερωμένο τσούγκρισμα συμβολίζει την "αναγέννηση", τη ζωή που κρύβει μέσα το αυγό, την Ανάσταση.
Πλέον, τα πασχαλινά αυγά κυκλοφορούν στην αγορά σε διάφορα χρώματα ακόμα και με φυσικές βαφές ή με σχέδια που ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη σταματάς. Δεν είναι το μαύρο πρόβατο διαφορετικό, τα άλλα είναι όλα ίδια…

ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΣΑΙ. Υπάρχει λόγος που είσαι διαφορετικός. Ένα σχολείο είναι η Ζωή. Δε χρειάζεται να «μένεις στην ίδια τάξη», από...