Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Πιτάκια από τον Πόντο


Εύκολη συνταγή για νόστιμα πιτακια.

Υλικά για 30 κομμάτια

Προετοιμασία 1 ώρα
Μαγείρεμα 45 λεπτά


Υλικά

-½ κιλό κιμά αρνίσιο
-½ κιλό ντομάτες ώριμες
-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα...


-1 αβγό
-½ ματσάκι μαϊντανό
-2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
-αλάτι, πιπέρι
Για το φύλλο
-500 γρ. αλεύρι
-1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-λίγο αλάτι
-20 γρ. μαγιά νωπή
-ανάλογο χλιαρό νερό
Eκτέλεση
Προσθέτουμε το κρεμμύδι στον κιμά και τα ζυμώνουμε μαζί με το αβγό, το ελαιόλαδο, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε σε λεκάνη όλα τα υλικά για το φύλλο και προσθέτουμε σταδιακά νερό μέχρι να σχηματιστεί μια εύπλαστη ζύμη. Στη συνέχεια, την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 30 λεπτά. Τη μοιράζουμε σε κομμάτια, τα οποία πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια και τα ανοίγουμε με τα δάχτυλα σαν πιατάκια του καφέ. Βάζουμε μία κουταλιά γέμιση επάνω στο καθένα και πιέζουμε απαλά με το χέρι κλείνοντάς τα στις άκρες σε σχήμα βαρκούλας. Αραδιάζουμε τα πιτάκια σε λαδωμένο ταψί, κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες και τοποθετούμε 2-3 επάνω σε κάθε πιτάκι καλύπτοντας τον κιμά. Πάνω σε κάθε ντομάτα βάζουμε ένα κομματάκι βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 45 λεπτά μέχρι να ψηθεί ο κιμάς και να ροδοκοκκινίσει το πιτάκι.
Σημ.: Είναι αλήθεια πως δεν είναι πίτες κανονικές και θυμίζουν περισσότερο τα μαντί. Ο αρνίσιος κιμάς μπορεί να είναι λίγο βαρύς για πολλά στομάχια, γι’ αυτό μπορείτε να τον αντικαταστήσετε με μοσχαρίσιο ή χοιρινό, αλλά μην τσιγκουνευτείτε τα μπαχάρια και την ντομάτα –ιδίως τώρα, που είναι η εποχή της.
Από το thecookbook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη σταματάς. Δεν είναι το μαύρο πρόβατο διαφορετικό, τα άλλα είναι όλα ίδια…

ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΣΑΙ. Υπάρχει λόγος που είσαι διαφορετικός. Ένα σχολείο είναι η Ζωή. Δε χρειάζεται να «μένεις στην ίδια τάξη», από...