Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Η ΔΕΗ! Πως θα γίνει η πώληση των μονάδων


Πως σχεδιάζει η Κυβέρνηση την πώληση της ΔΕΗ για να κλείσει το ενεργειακό θέμα για την αξιολόγηση.
Ο “κύβος ερρίφθη”. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί στα ενεργειακά και να συναινέσει στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ.
Το ερώτημα τώρα μετατίθεται σε άλλο χώρο και πιο ...
συγκεκριμένα στο ποιες μονάδες θα πωληθούν, αναφέρει το newsit.gr.
Στο συμβιβασμό που κάνει η κυβέρνηση, προχωρά ένα βήμα παραπέρα και δέχεται να πωληθούν οι μονάδες, που αν δεν εκσυγχρονιστούν θα βγουν εκτός λειτουργίας, επειδή είναι ρυπογόνες και συνεπώς το κόστος λειτουργίας εξαιτίας της εκπομπής των ρύπων είναι απαγορευτικό.
Με δεδομένη και την άσχημη οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, έχει γίνει αντιληπτό πλέον, ότι υπάρχει αδυναμία εκσυγχρονισμού αυτών των εργοστασίων και κάλλιστα η πώληση θα μπορούσε να είναι μία κίνηση με δύο στόχους.
Ο πρώτος να ικανοποιηθεί η απαίτηση για πώληση μονάδων των δανειστών και ο δεύτερος να ενισχυθεί οικονομικά η ΔΕΗ, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και τις ανάγκες της.
Εξάλλου, πριν από λίγους μήνες στη Βουλή, τόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, όσο και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, είχαν υποστηρίξει πως είναι καλύτερη με μικρότερη και δυνατή ΔΕΗ στην εσωτερική ηλεκτρική αγορά με ταυτόχρονη επέκτασή της σε άλλες δραστηριότητες, όπως το φυσικό αέριο και δραστηριοποίηση στο εξωτερικό.
Οπότε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Γιώργος Σταθάκης αφενός μεν θα διαπραγματευτεί σε άλλη βάση, αφετέρου η διαπραγματευτική ομάδα θα "πουλήσει" την υποχώρηση στο θέμα της ΔΕΗ ζητώντας και η άλλη πλευρά να κάνει ένα βήμα πίσω σε κάποιο άλλο θέμα.
Τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης
Οι πληροφορίες από τη βελγική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι το βάρος αυτή τη στιγμή πέφτει στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και προς αυτή την κατεύθυνση κρίνεται ως σημαντική η χθεσινή δήλωση του Γερούν Ντάιεσλμπλουν για τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και για την επιτροπή των σοφών, που είχε συσταθεί για να αποφανθεί στο θέμα των εργασιακών.
Οσον αφορά στα ασφαλιστικά το άλλο μεγάλο "αγκάθι", η ελληνική κυβέρνηση διακρίνει μία θετική χροιά στη χτεσινή παρέμβαση Σόιμπλε, την οποία στο σκέλος της διευρυμένης ψήφισης της συμφωνίας απορρίπτει ρητά και κατηγορηματικά.
Πρόκειται για την αναφορά του στην εφαρμογή των αποφάσεων για τις συντάξεις το 2020, που σημαίνει κατά την κυβέρνηση, πως έχει αποκλειστεί το 2019 και τώρα η μάχη δίνεται για το 2021 και στη σταδιακή εφαρμογή της σε βάθος τριετίας ή ακόμα και πενταετίας και όχι εφάπαξ όπως ζητά το ΔΝΤ.
Εάν τελικά, όπως γράφαμε χθες στο newsit.gr, υπάρξει συμφωνία στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τη μείωση της προσωπικής διαφοράς και συμφωνηθεί μείωση του ΦΠΑ, τουλάχιστον κατά 15% στην αρχή και ενδεχομένως περισσότερο ανάλογα με την πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων, τότε ανοίγει ο δρόμος για “άσπρο¨ καπνό (με εξαίρεση τα μέτρα για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018) ακόμα και στο Eurogroup της Μάλτας στις 7 Απριλίου.
Αλλιώς πάμε για Μάιο, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και το απίστευτο για ορισμένους σενάριο για...Φθινόπωρο. Και όπως σας γράφαμε χτες υπάρχουν βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που φλερτάρουν με την ιδέα να περιμένουμε τις γερμανικές εκλογές με την ελπίδα να κερδίσει ο Μάρτιν Σουλτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη σταματάς. Δεν είναι το μαύρο πρόβατο διαφορετικό, τα άλλα είναι όλα ίδια…

ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΣΑΙ. Υπάρχει λόγος που είσαι διαφορετικός. Ένα σχολείο είναι η Ζωή. Δε χρειάζεται να «μένεις στην ίδια τάξη», από...