Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΑ «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ»


Τρία εμβληματικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη, ερμήνευσαν μοναδικά στην ενταγμένη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2016», συναυλία, οι χορωδίες,  Εταιρείας Πιερικών Μελετών - Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, Δημοτική Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης», πλαισιωμένες από 25μελη ορχήστρα.

Η συναυλία - διαδρομή στην σύγχρονη μουσική ιστορία της χώρας πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου (σ.σ. χθες), στην κατάμεστη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου & 5ου ΓΕΛ. Όλοι οι συντελεστές, υπό ...τη διεύθυνση του μαέστρου Ευθύμιου Μαυρίδη εκτελώντας ένα πρόγραμμα υψηλής καλλιτεχνικής αξίας και σημαντικών απαιτήσεων, συνταξίδεψαν μουσικά με το πολυπληθές ακροατήριο.  

Στα έργα σύμβολα για την ελευθερία και τη δημοκρατία των λαών: «Μάουτχαουζεν» - ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη, «Άξιον Εστί» (απόσπασμα) - ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και «Πνευματικό Εμβατήριο» - ποίηση Άγγελου Σικελιανού συνέπραξαν οι σολίστες: Δημήτριος Χωνός, Μαρία Δραγασιά (Μαουτχάουζεν), Ζωή Ανδρικοπούλου (Πνευματικό Εμβατήριο) και Γιάννης Χαρίσης (Άξιον Εστί).

Φέρνοντας το δικό του ιδιαίτερο ηχόχρωμα επί σκηνής, τα αφηγηματικά μέρη του έργου «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ», απήγγειλε ο Γεώργιος Βατουσιάδης. Κείμενα με πληροφορίες για την ταυτότητα των έργων ανέγνωσε ο Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Οικονομίκος, ενώ την παρουσίαση της εκδήλωσης επιμελήθηκε η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, Μαργαρίτα Αμανατίδου.
Τους συντελεστές «για τη μουσική εκδήλωση υψηλής αισθητικής και ποιότητας», συνεχάρη ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) Θεόδωρος Παυλίδης, ο οποίος μετέφερε το χαιρετισμό και τις ευχαριστίες του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη. Επιπλέον, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αποτελεί τιμή για τα «Αικατερίνεια», η παρουσίαση από τα εκλεκτά μουσικά σχήματα, που όλοι απολαύσαμε, μέρος του επικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη».
Την καλλιτεχνική διεύθυνση και διδασκαλία της συναυλίας, επιμελήθηκε ο μαέστρος Ευθύμιος Μαυρίδης, ο οποίος σε δήλωσή του σημείωσε χαρακτηριστικά: «Οι φίλοι της μουσικής, που μας τίμησαν με την παρουσία τους, πιστεύω ότι βίωσαν τα σπουδαία αυτά έργα από την αρχή ως το τέλος. Τους ευχαριστούμε, για την υπέροχη για εμάς αίσθηση της «συνύπαρξης» με το κοινό πάνω στη σκηνή. Ευχαριστούμε τον Δήμο Κατερίνης και τον Οργανισμό Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ), που ενέταξαν την συναυλία στο πρόγραμμα των φετινών Αικατερινείων».
Την συναυλία παρακολούθησαν επίσης, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο δημοτικός σύμβουλος – αντιπρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ), Αναστάσιος Παπαζήσης κ.α. εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων.
Στον επίλογο της εκδήλωσης βρέθηκαν επί σκηνής όλοι οι συντελεστές και αποσπώντας το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού ερμήνευσαν από το «Άξιον Εστί», το τραγούδι που έγινε ύμνος για τον ελληνικό λαό: "Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ".






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη σταματάς. Δεν είναι το μαύρο πρόβατο διαφορετικό, τα άλλα είναι όλα ίδια…

ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΣΑΙ. Υπάρχει λόγος που είσαι διαφορετικός. Ένα σχολείο είναι η Ζωή. Δε χρειάζεται να «μένεις στην ίδια τάξη», από...