Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Νέα Ζηλανδία: Σεισμός 7,8 Ρίχτερ και τσουνάμι στις παράκτιες περιοχές


Όπως έγινε γνωστό από τις υπηρεσίες της Νέας Ζηλανδίας, το πρώτο κύμα τσουνάμι «χτύπησε» τη βορειοανατολική ακτή του νοτίου νησιού της χώρας. 
Το επίκεντρο του σεισμού, ο οποίος έγινε αισθητός στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον, είχε επίκεντρο 46 χλμ από την πόλη Αμπερλέϊ και 70 χλμ από την πόλη Καϊαπόι, η οποία έχει 10.000 μόνιμους κατοίκους ενώ ...
είχε εστιακό βάθος 5 χλμ.
Σημειώθηκε σε απόσταση 91 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά της πόλης Κράιστσερτς, η οποία στις 4 Σεπτεμβρίου του 2010 χτυπήθηκε από ισχυρή σεισμική δόνηση 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. 
 
Οι μνήμες όλων βέβαια επέστρεψαν άμεσα στον ισχυρό σεισμό του 2011 μεγέθους 6,3 Ρίχτερ όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 185 άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί εκατοντάδες.
Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ενώ υπάρχουν πληροφορίες για καταστροφές κτιρίων στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον.
  
Η ακτογραμμή της Νέας Ζηλανδίας, από το Κριστσέρτς ως το Ουέλινγκτον θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη, εξ ου και η κυβέρνηση συμβουλεύει τους κατοίκους της ανατολικής ακτής να ψάξουν για εδάφη με υψηλά υψόμετρα. Φυσικά σε όλους τους κατοίκους της Ν. Ζηλανδίας συνίσταται να αποφεύγουν τις ακτες.
 
Κάτοικοι έχουν βγει στους δρόμους αναζητώντας ασφαλείς τόπους σε μεγαλύτερα υψόμετρα, υπό τον φόβο του τσουνάμι.

Το Κράιστσερτς είναι η μεγαλύτερη πόλη του Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας. Σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών που είχε σημειωθεί εκεί τον Φεβρουάριο του 2011 είχε στοιχίσει τη ζωή σε 185 ανθρώπους και είχε προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές.

Κάτοικοι στο Ουέλινγκτον είπαν πως έσπασαν υαλοπίνακες κτιρίων και έπεσαν στους δρόμους. Σειρά μετασεισμικών δονήσεων καταγράφηκε σ' όλη τη χώρα, μερικές από τις οποίες είχαν μέγεθος έως 6,1 βαθμούς.
Σύμφωνα πάντως με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας New Zealand Herald, κατοικίες στο Τσέβιοτ, το οποίο βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Το αμερικανικό Γεωφυσικό Παρατηρητήριο USGS ανακοίνωσε πως το μέγεθος του σεισμού ήταν 7,4 βαθμοί. Η ίδια δόνηση μετρήθηκε σε 6,6 βαθμούς από το Geonet, το γεωφυσικό παρατηρητήριο της Νέας Ζηλανδίας. «Ολόκληρο το σπίτι κουνήθηκε σαν φίδι και μερικά πράγματα έσπασαν, το ηλεκτρικό κόπηκε», δήλωσε στον Radio New Zealand από την κατοικία της στην Τακάκα, κοντά στο βόρειο άκρο του Νότιου Νησιού, μια γυναίκα που είπε ότι ονομάζεται Ελίζαμπεθ.
Οι αρχές αναφέρουν ότι το πρώτο κύμα δεν θα είναι απαραίτητα και το μεγαλύτερο και πως μεγάλα κύματα θα φτάνουν στις ακτές της Νέας Ζηλανδίας επί αρκετές ώρες ακόμα.

Ενώ αρχικά δεν είχε βγει προειδοποίηση για τσουνάμι μετά τον μεγάλο σεισμό που έπληξε σήμερα τη Νέα Ζηλανδία, τελικά οι αρχές της χώρας εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση στις 14.00 ώρα Ελλάδος.
Ειδικότερα, ζήτησαν από τους πολίτες που είναι κοντά στις ακτές να απομακρυνθούν.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία, ο σεισμός που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (13:02 ώρα Ελλάδας) στη Νέα Ζηλανδία είχε μέγεθος 7,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.  Το επίκεντρό του ήταν σε απόσταση 91 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά της πόλης Κράιστσερτς, όπως ανακοίνωσε το Γεωλογικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ (USGS). Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες, αλλά για πολλές ζημιές στο Κράιστσερτς καθώς και σε γύρω περιοχές.
Από τη στιγμή που σημειώθηκε ο σεισμός, γίνονται συνεχώς μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων ήταν 6,1 Ρίχτερ. Οπως γράφουν χρήστες στα social media, είναι σαν να κουνιέται η γη συνεχώς, χωρίς διακοπή!
Δείτε το βίντεο που ανέβασε χρήστης του Τουίτερ

Η Άννα Κάιζερ, σεισμολόγος της GNS Science, ανακοίνωσε πως τσουνάμι ύψους ενός μέτρου καταγράφηκε στην περιφέρεια του Βόρειου Καντέρμπουρι στο Νότιο Νησί.
 
Υπενθυμίζεται ότι, ενώ αρχικά δεν είχε βγει προειδοποίηση για τσουνάμι μετά τον μεγάλο σεισμό μεγέθους 7,8 Ρίχτερ που έπληξε σήμερα τη Νέα Ζηλανδία, τελικά οι αρχές της χώρας εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση στις 14.00 ώρα Ελλάδος.
Η παρακάτω εικόνα δείχνει τις περιοχές τις ανατολικής ακτής που απειλούνται


Ειδικότερα, το υπουργείο Πολιτικής Άμυνας ζήτησε από τους κατοίκους των παραθαλάσσιων περιοχών να απομακρυνθούν από τις ακτές.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι πολίτες πρέπει να κατευθυνθούν άμεσα σε όσο το δυνατόν πιο υψηλό σημείο ή προς την ενδοχώρα, με όποιο μέσο έχουν στη διάθεσή τους. 
Στην περίπτωση που δεν έχουν τη δυνατότητα να απομακρυνθούν άμεσα από τις ακτές, συνιστάται να ανέβουν σε έναν από τους υψηλότερους ορόφους μιας γερής πολυκατοικίας.
«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να να πλησιάσετε τις ακτές για να δείτε το τσουνάμι», προειδοποιεί το υπουργείο, συνιστώντας στους κατοίκους να έχουν ανοιχτό το ραδιόφωνο για περαιτέρω οδηγίες.
Ο χάρτης της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της Νέας Ζηλανδίας δείχνει τις περιοχές που απειλούνται περισσότερο από τσουνάμι. Οι πιο σκούρες μπλε γραμμές υποδεικνύουν τις πλέον ευπαθείς περιοχές.

Highest waves are expected between Marlborough and Banks Peninsula. There is a threat for all NZ coast. Stay off beaches. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη σταματάς. Δεν είναι το μαύρο πρόβατο διαφορετικό, τα άλλα είναι όλα ίδια…

ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΣΑΙ. Υπάρχει λόγος που είσαι διαφορετικός. Ένα σχολείο είναι η Ζωή. Δε χρειάζεται να «μένεις στην ίδια τάξη», από...