Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Χάος με ΕΝΦΙΑ και αγορά ακινήτων


Ο τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ αλλάζει και έχει προκαλέσει μόνο..πονοκέφαλο!
Σύμφωνα με τα σενάρια που έρχονται σήμερα στο φως της δημοσιότητας η κυβέρνηση φαίνεται να προωθεί νέο πάγωμα φόρου υπεραξίας αλλά και τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ βάσει της αξίας της περιουσίας και όχι των τετραγωνικών μέτρων, όπως ισχύει μέχρι ...
σήμερα, αναφέρει το cnn.gr.
Επιπλέον, σύμφωνα με την "Καθημερινή" σχεδιάζεται να επιβληθεί συμπληρωματικός φόρος σε «ήπια» μορφή, ενώ μελετάται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για περίπου 1,2 εκατ. ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα.
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές στο αφορολόγητο των γονικών παροχών και κληρονομιών, ενώ από το δεύτερο εξάμηνο του 2017 οι αντικειμενικές αξίες εξισώνονται με τις εμπορικές κάτι που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Θεωρείται, πάντως, δεδομένο ότι η αλλαγή των αξιών με βάση τις οποίες θα υπολογίζονται οι φόροι ακινήτων, θα επηρεάσουν και τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ για το 2018.
Το πλέον πιθανό σενάριο είναι να «παγώσει» ο φόρος υπεραξίας για έναν τουλάχιστον ακόμα χρόνο
Στο υπουργείο Οικονομικών, αναφέρει η «Καθημερινή», υπάρχουν εισηγήσεις για αυξήσεις του συντελεστή υπολογισμού του φόρου μεταβίβασης και μειώσεις των αφορολόγητων στις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις κληρονομιές, ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες από τις μειώσεις των αντικειμενικών αξιών.

Τα πιθανά σενάρια για αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ το 2017:

Επέκταση του συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια, με «μειωτικούς συντελεστές» επί της αξίας των αγροτεμαχίων
Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ όσων εμφανίζουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ και αξία περιουσίας κάτω από 85.000 ευρώ για άγαμο ή 150.000 ευρώ για έγγαμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη σταματάς. Δεν είναι το μαύρο πρόβατο διαφορετικό, τα άλλα είναι όλα ίδια…

ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΣΑΙ. Υπάρχει λόγος που είσαι διαφορετικός. Ένα σχολείο είναι η Ζωή. Δε χρειάζεται να «μένεις στην ίδια τάξη», από...