Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Πώς να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας να μην γαυγίζει


Αποτέλεσμα εικόνας για σκυλι γαυγιζει

Στα σκυλιά αρέσει να γαβγίζουν. Και είναι φυσικό. Όταν γαβγίζουν μπορεί να μας χαιρετούν ή να φωνάζουν σε έναν ξένο να απομακρυνθεί από το σπίτι μας. Όμως το υπερβολικό γάβγισμα μπορεί να γίνει ενοχλητικό τόσο για εμάς όσο και για τους μη ζωόφιλους γείτονές μας. Υπάρχουν τρόποι να μειώσετε το γάβγισμα του σε ένα αποδεκτό επίπεδο χωρίς να παίρνετε ακραία και βίαια μέσα (δηλαδή κόλλαρα με ηλεκτροσόκ κατά του γαβγίσματος!!!).

Αν ο σκύλος σας ζει μέσα στο σπίτι όλη τη μέρα ή δεμένος έξω, είναι βέβαιο ότι θα ...

γαβγίζει από ανία, βαρεμάρα. Βγάλτε τον για βόλτα, να πάρει φρέσκο αέρα και να ασκηθεί! Μόνο αν εκτονώνεται η ενέργεια του θα είναι ήρεμος και ευτυχισμένος.

Ακόμα καλύτερο είναι να πηγαίνετε το σκύλο σας σε πάρκο με άλλα σκυλιά ώστε να κοινωνικοποιείται.

Τα προβλήματα με το γάβγισμα πολλές φορές προκαλούνται από την ΑΣΥΝΕΧΕΙΑ της εκπαίδευσης, από τη μεριά του ιδιοκτήτη. Δεν θα πρέπει, ανάλογα με τη διάθεσή μας, την μία να επιβραβεύουμε το γάβγισμα (όταν για παράδειγμα παίζουμε και θέλει μία λιχουδιά) και απ την άλλη να τον μαλώνουμε επειδή είναι μεσημέρι ή δεν έχουμε όρεξη για παιχνίδι! Αυτό μπερδεύει το σκύλο.

Αποφασίστε ποια φράση θα χρησιμοποιείτε για να αποτρέψετε το γάβγισμα. Π.χ. ''αρκετά''. Όταν ο σκύλος ξεκινά να γαβγίζει, αν δει κάποιον ξένο, επιβραβεύστε τον με 2-3 χάδια. Μετά πείτε ''αρκετά'' για να του δείξετε ότι πρέπει να σταματήσει και ταυτόχρονα δείξτε του μία λιχουδιά, για να του αποσπάσετε την προσοχή.

Αυτό θα σταματήσει το γάβγισμα για λίγα λεπτά. Επιβραβεύστε το σκύλο με πολλά χάδια όσο δεν γαβγίζει! Μετά από 3-5-10 δευτερόλεπτα που δεν θα γαβγίζει, δώστε του τη λιχουδιά. Σιγά σιγά προσπαθήστε να αυξήσετε τον χρόνο  όσο ο σκύλος μαθαίνει να υπακούει την εντολή ''αρκετά''.

Αν ο σκύλος γαβγίζει αφού του έχετε πει ''αρκετά'', διακόψτε τον άμεσα! Φωνάξτε ή χρησιμοποιήστε έναν δυνατό θόρυβο ή μία κίνηση σας για να καταλάβει ο σκύλος ότι δεν δέχεστε την συμπεριφορά του. Πείτε του ''αρκετά'' και σιγά σιγά ο σκύλος θα μάθει να ακούει την εντολή, ακόμα και χωρίς να παίρνει λιχουδιά.

Όπως σε κάθε άσκηση εκπαίδευσης σκύλου, ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ. Θυμηθείτε ότι πρέπει να επιμείνετε, με υπομονή και να έχει συνέχεια. Μην ασχοληθείτε για 3 μέρες και μετά διακόψετε! Αυτό δεν θα έχει αποτελέσματα!

adespoto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη σταματάς. Δεν είναι το μαύρο πρόβατο διαφορετικό, τα άλλα είναι όλα ίδια…

ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΣΑΙ. Υπάρχει λόγος που είσαι διαφορετικός. Ένα σχολείο είναι η Ζωή. Δε χρειάζεται να «μένεις στην ίδια τάξη», από...